Joelblot – eerbied en respect voor de Reuzen

Ons laatste blot van 2010 had de Germaanse mythologie als thema. Of en hoe deze mythologie een rol in je leven speelt, was het onderwerp van gesprek. Met natuurlijk enkele zijwegen zoals daar waren: hedendaagse mythologie en sagas, mythologie in positieve en negatieve vorm, het verschil tussen legenden en mythologie (als dat er al is), welke rollen mythologie in het algemeen kan hebben en Small Gods van Terry Pratchett.

Door het weer, en de impact die een beetje sneeuw heeft op het openbare leven in Nederland, kozen wij de reuzen als ontvangers van ons Joeloffer.

Het eren van de reuzen is binnen asatru niet vanzelfsprekend. Sommige groepen beoordelen ze en masse als de vijanden van onze goden, wat ze ook zijn. Thor doodt reuzen, vooral de vrouwen, omdat anders het leven voor de mensen niet meer mogelijk is in Midgard.

Maar die scheidslijn tussen goden en reuzen is niet zo zwart-wit als ze op eerste gezicht lijkt. Onze wereld is geschapen uit een reus, onze goden zijn kinderen van reuzen en er zijn goden die kinderen hebben met reuzen.  Reuzen zijn toegetreden tot de Asen, zoals Skadi en Gerd. De oude reuzen stonden bij de goden bekend om hun grote wijsheid, zoals Mimir en Vafthrudnir. Reuzen zijn ook bondgenoten van de goden, Thor kreeg zijn kracht-gevende gordel, ijzeren handschoenen en een magische staf van de reuzin Grid en de goden genoten van het bier van AEgir.

Daarom, in deze periode dat wij weer even herinnerd worden aan de krachten die vele malen groter zijn dan ons mensen, vonden wij het toepasselijk om stil te staan bij de grote kracht van de reuzen, de wijsheid van reuzen, de reuzen die Asen werden en bondgenoten van Asen; en deze krachten in eerbied en respect een offer te geven.