De Negen Werelden op Castlefest 2007

Soms is het moeilijk om iets in één woord te vangen, of in een paar woorden. Voor Castlefest 2007 is dat helemaal niet zo moeilijk. Geweldig! Of, als we voor een paar woorden gaan: geweldig, gemoedelijk, leuk, zonnig, gezellig, aangenaam vermoeiend, mede… Okay, okay, misschien dat het ook voor Castlefest toch lastig is om het bij een paar woorden te houden, maar dan alleen omdat er zoveel positieve woorden zijn die op het weekend van toepassing zijn.

De eerste ‘serieuze' opmerking moet toch uitgaan naar de organisatoren en vrijwilligers van Castlefest. Als je het dan toch hebt over een groep vriendelijke, betrokken, behulpzame mensen, dan zijn zij het wel. Alles goed geregeld, het terrein was en bleef schoon… Ik ga hier ook weer in teveel woorden vervallen, ik merk het al…

De Negen Werelden dus. Samen met Coven Imladris waren wij ‘De Heidense Bende' en hadden wij een prachtig stuk grond tot onze beschikking aan de zijkant van het terrein. Dit was aan één kant afgeschermd door een oude muur en aan twee andere kanten door ruim uiteen staande bomen. Er stonden twee vooraf opgestelde evenement-tenten, maar die waren met het prachtige weer nauwelijks nodig en daarmee vooral handig om de spullen die niet in gebruik waren een beetje netjes uit het zicht op te bergen.

Het ritueel vrijdag is opgedragen aan de godin Freya, de godin die aan de ene kant voor vruchtbaarheid staat en verlangen, maar die aan de andere kant ook de eerste keus heeft van de gevallen krijgers. Aan haar zijn geofferd fruit en mede en ook barnsteen.

Zaterdag was de workshop gebedsvaandels maken, een goed gebruik dat met groot genoegen van de Tibetaanse gebedsvlaggen is afgekeken. Al is er daarbij in plaats van Sanskriet gebruik gemaakt van runen en diverse van de talrijke symbolen en afbeeldingen die ons bekend zijn.

Op de warmste en laatste dag van Castlefest was de workshop over voorouders. Niet alleen hebben wij het een en ander verteld over voorouders, ook hebben wij de deelnemers gevraagd na te denken over wat hen te binnen schoot bij het woord ‘voorouders'. Ieder heeft die gedachten gedeeld met de anderen en ons zo een blik gegund op wat voorouders nou voor hen betekenen. De workshop is afgesloten met een klein ritueel ter ere van de voorouders in beiden bloed en inspiratie.

Een van de hoogtepunten van Castlefest was toch echt wel de ‘wicker-woman', een voluptueuze vrouw van meer dan drie meter lang, geheel opgebouwd uit riet (‘wicker' betekent zoveel als ‘van riet gemaakt/gevlochten'). In en aan deze rieten vrouw konden offers worden gelegd en gehangen. Iedereen kon haar een offer brengen, waarbij de enige vraag was om haar met respect te behandelen, wat zo goed als iedereen ook zonder meer deed. 's Avonds, tijdens het concert van Omnia (die ook hadden meegebouwd aan de wicker-woman), werd met een plechtig ontstoken fakkel het vuur aangestoken. Het duurde niet lang voor de gretige vlammen een hoge kroon vormden en de gaven met zich meenamen.

Ook mooi om mee te doen, waren het openings- en afsluitingsritueel van de Heidense Bende voor de deva (geest) van Castlefest.

Heldere hemel, warme zon, zachte wind, goede moed, vrolijke vreugde, goudgele godendrank (‘mede' voor intimi); allen hebben zij samen gewerkt en samengewerkt om van Castlefest 2007 een welbesteed weekend te maken wat nu al weer verwachtingsvol doet uitkijken naar Castlefest 2008!